A korábbi cikkemben a reflux diétájáról olvashattatok bővebben. Tovább haladva az emésztőrendszer kanyargós útján, ebben az írásban a fekélyhez kapcsolódó diétás tanácsokról írok.
A gyógyszeres, pszichés támogatás mellett a diéta elengedhetetlen a betegség kezelésében.
Amikor a fekélyről beszélünk, a legtöbben arra gondolunk, hogy biztosan magas gyomorsavtartalommal jár a probléma és a diétát is ennek megfelelően kell felépíteni. Ezzel szemben azonban a valóságban a magas gyomorsavtartalom mellett, előfordulhat alacsony gyomorsavtartalommal járó fekélyes elváltozás is. A dietoterápiát is ennek fényében, a savviszonyokhoz alkalmazkodva kell kialakítanunk. Nem tehetünk be mindenkit egy kategóriába, ugyanis ami az egyik esetben működik, az a másik esetben hasztalan lesz, tovább növelve a betegség hátterében gyakran megbúvó stresszt.
Tulajdonképpen ezzel zárhatnám is az írást, hiszen már kiderült, hogy nincsenek mindenkire egyformán alkalmazható tanácsok és az egyéni konzultáció elengedhetetlen a siker eléréséhez. Ennek ellenére azért szeretném bemutatni néhány példán keresztül és ezáltal közelebb hozni azt, hogy milyen eltérésekre gondolok pontosan, amikor az eltérő savviszonyokhoz igazodó diétáról beszélek.
Az úgynevezett anacid/hipacid (alacsony gyomorsavtartalommal járó) fekély esetén a gyomorsav fertőtlenítő hatásának kiesése miatt fokozottan kell ügyelni a higiénés szabályok betartására.
Kifejezetten fontos a zsírszegénység, fűszerezés tekintetében pedig a kímélő zöldfűszerek mellett előnyösek lehetnek a savanykás ízek, amelyek fokozzák a gyomorsavtermelést (pl. kefir, paradicsomlé, citromlé)
Abban az esetben, ha a probléma túl sok gyomorsav mellett jelentkezik (hiperacid), akkor a zsírtartalommal kapcsolatban kevésbé vagyunk szigorúak. Fontos persze, hogy könnyen emészthető, jó minőségű zsiradékokat vigyünk be a szervezetünkbe és ne a gyorséttermi hamburger + sültkrumpli által fedezzük a javasolt mennyiséget.
A kímélő fűszerezés itt is elengedhetetlen, de ebben az esetben a savszekréviót fokozó ízesítők már nem, hogy enyhítik a panaszokat, fokozni tudják azokat.
A diétában azért a savviszonyoktól függetlenül nagyon sok a közös pont, ezek közül több javaslat is ismerős lehet azok számára, akik olvasták a reflux kapcsán íródott bejegyzést.
Na de nézzük, hogy mik ezek a közös pontok?
Naponta többször, egyszerre kis mennyiségeket fogyasszunk, ezáltal kevésbé terheljük az emésztőszervrendszert és a panaszok is kisebb eséllyel jelentkeznek.
Kerüljük az intenzív, csípős fűszereket és törjünk ki a só-bors-paprika háromszögből. Alkalmazzuk bátrabban a zöldfűszereket, ezzel nem csupán a gyomrunkat kíméljük, de változatosabb, színesebb étkezésekben is lehet részünk.
Kerüljük a bő zsírban sült ételeket, hiperacid fekély esetén a magasabb zsírbevitelt egyéb konyhatechnológiai műveletekkel biztosítsuk. Például készítsünk finomhabarást tejszín hozzáadásával, lazításhoz használjunk tojássárgáját, tejszínt, akár adhatunk vajat is az ételekhez.
Kerüljük az alkoholt és a kávéfogyasztásunkat is próbáljuk minimalizálni, ügyelve arra, hogy az elfogyasztott kávé mindig étkezéshez kötve legyen, ne pedig azzal indítsuk a napot, éhgyomorra.
Amikor még csak a gyanú merült fel bennünk, miszerint fekélyünk lehet, kezdjünk táplálkozási naplót vezetni. Ez sokat segíthet a diagnosztikában, ugyanis eltérő tüneteket tapasztalhatunk a gyomor és nyombélfekély esetén.
Végül, de nem utolsósorban szeretném ismét felhívni a figyelmet arra, hogy ha bármilyen hasi panaszotok van, akkor ahelyett, hogy egyből különböző diétába fognátok, elengedhetetlen a megfelelő diagnózis, mert egy nem megfelelő diéta többet árthat, mint amennyi haszonnál jár.
Ha szeretnél szakemberünkkel konzultálni, kattints az alábbi gombra és látogass el a DokiApp felületére:
Comments