top of page
Writer's picturePallagi Alexandra

Gasztroajándékok karácsonyra

A karácsony a szeretet mellett az ajándékozás ünnepe. Sokan ilyenkor a családtagok mellett a barátokat, kollégákat is szeretik meglepni egy-egy aprósággal. Én kifejezetten szeretem a gasztroajándékokat, így idén elhoztam a személyes kedvenceimet, amiket szinte minden évben elkészítek.

Vigyázat! A receptek szinte mindegyike cukrot tartalmaz! 😊



Almás sütőtöklekvár

A téli időszakban az alma és a sütőtök is nagy kedvenc, minden boltban/zöldségesnél megkapható, érdemes kihasználunk ezt és készíteni belőlük egy finom almás sütőtöklekvárt.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg alma

  • 1,5 kg sütőtök

  • 10 dkg cukor/ eritrit (el is hagyható)

  • szegfűszeg

  • 1 citrom leve

  • egész fahéj

  • őrölt fahéj

 

Elkészítés:

  1. A sütőtököt felszeleteljük, kiszedjük a magokat. A főzővízbe teszünk 2-3 egész fahéjat, szegfűszeget majd ebben főzzük a sütőtököt. Amikor elkészült, a héját leszedjük.

    Tipp: A sütőtök sütőben is süthető, fahéjjal megszórva)

  2. Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk és a sütőtökhöz hasonló módon megfőzzük.

    Tipp: Az almákat a sütőtökös vízben is elkészíthetjük, így még intenzívebb ízt kaphatunk

  3. Ha az alma is elkészült, akkor hozzákeverjük a sütőtököt, megszórjuk fahéjjal és cukorral/eritrittel, majd az egészet összeturmixoljuk.

  4. Ha elkészült, hozzáadjuk a citrom facsart levét és a többi fűszerrel alakíthatjuk még az ízét.

  5. Ezután főzzük még 20-30 percig, majd befőttes üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd pokrócba tekerve hagyjuk kihűlni.

 

 



Narancsos trüffelgolyó

Hozzávalók:

·       20 dkg csokoládé (74%-os kakaótartalmú)

·       2 dl habtejszín

·       25 g vaj

·       2 tk. rum

·       1 kezeletlen narancs héja és leve


Elkészítés:

  1. A csokoládét törjük kockákra, közben alacsony láng felett melegítsük a tejszínt és vajat. Amikor meleg lesz, vegyük le a tűzhelyről (fontos, hogy ne forrjon fel), tegyük hozzá a darabokra tört csokoládét és keverjük addig, amíg selymes lesz.

  2. Ezután a rumot, a kezeletlen narancs reszelt héját, levét is forgassuk hozzá, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

  3. Másnap teáskanál segítségével vegyünk ki a csokis masszából és formázzunk belőle egyforma méretű golyókat. Forgassuk meg őket kakaóban.

  4. A trüffelgolyókat hűtőben tároljuk, hogy ne olvadjanak el.

 



Kandírozott narancs:

Hozzávalók:

  • 1,5 kg narancs (kezeletlen!!!)

  • 1,5 kg kristálycukor

  • 1,5 liter víz

 

Elkészítés:

  1. A narancsokat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, majd vékonyan hámozzuk meg.

  2. A narancshéjat rakjuk tálba, és annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi, áztassuk így egy napig, a vizet többször cseréljük le.

  3. Másnap öntsünk rá annyi friss vizet, ami ellepi és forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük 5 percig.

  4. Utána szűrjük le, öntsük fel újra tiszta vízzel, és forraljuk fel úgy, mint ahogy először tettük. Ezt még egyszer ismételjük meg. Ez segít abban, hogy a végeredmény ne legyen keserű.

  5. A narancshéjat tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, főzzük fel, közben kevergessük, hogy a cukor könnyebben fel tudjon oldódni. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot, alacsony hőfokon főzzük 2 órát, míg átlátszó nem lesz a héj, majd hagyjuk hűlni a cukorszirupban.

  6. A kihűlt narancshéjat szedjük tálba, ha szeretnénk, forgassuk kristálycukorba, majd tegyük félre száradni. 

 



Fahéjas mandula

Hozzávalók:

  • 3,5 bögre mandula

  • 1 bögre víz

  • 1,5 bögre cukor

  • 3 ek. őrölt fahéj

  • 1 tk. őrölt szerecsendió

  • csipet só

  • 1 ek. vaníliakivonat vagy vanília kikapart magvai


Elkészítés:

  1. A mandulát terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt pirítsuk meg (fontos, hogy ne égjenek meg, különben keserű lesz a végeredmény)

  2. A cukorszirup elkészítéséhez adjuk a vízhez a cukrot, és folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Ha a cukor elolvadt, alacsony/közepes hőfokon kevergessük 5-6 percig.

  3. Közben keverjük össze a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, vaníliakivonatot a cukorsziruppal.

  4. Adjuk hozzá a pirult mandulát, és alaposan dolgozzuk össze, hogy a mandulát mindenhol bevonja a szirup.

  5. Vegyük le a tűzről, és folytassuk a keverést. A cukor rövid időn belül elkezd kikristályosodni, így fontos, hogy egész addig keverjük, amíg a folyamat befejeződik, különben a mandulaszemek összeragadnak.

  6. Ha a mandulák már nem tűnnek ragacsosnak, akkor terítsük az egészet sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk teljesen megszáradni.

 



Házi karamellszósz

Hozzávalók:

  • 200 g cukor

  • 60 g vaj

  • 250 ml zsíros tejszín

  • 1 csapott tk. só


Elkészítés:

  1. A tejszínt vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.

  2. A cukrot és a vizet tegyük egy szélesebb aljú lábasba, keverjük össze és kezdjük el melegíteni. Addig főzzük, míg a cukor elolvad, átlátszóvá válik, és elkezd bugyogni. Innentől már nem kell kevergetni. Elég, ha az edényt rázogatjuk.

  3. Pár perc elteltével az olvadt cukor elkezd újra összeállni, kikristályosodik, megszilárdul. Ekkor sem szabad még megkeverni, csak várjunk, míg újra olvadni kezd. Közben rázogassuk az edényt, nehogy leégjen.

  4. Ahogy újra elolvad, szép aranybarna színű és sűrű lesz. Mikor teljesen elolvadt és a mézhez hasonló színű és állagú a cukor, adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, keverjük addig, míg el nem vegyül benne teljesen.

  5. Ezután vegyük le a karamellt a tűzről, majd lassan, fokozatosan csurgassuk hozzá a tejszínt, közben folyamatosan kevergessük. Mikor elvegyült benne a tejszín, adjuk hozzá a vaníliát és a sót is.

  6. Tegyük félre, majd hagyjuk 10 percig hűlni, ezután tehetjük őket kis üvegekbe.

 



Almás-zabpelyhes tallér

Hozzávalók:

  • 100 g alma

  • 25 g zabpehely

  • 10 g kakaópor

 

Elkészítés:

A reszelt almát a zabpehellyel és kakaóporral összedolgozzuk, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

 



Házi granola

Hozzávalók:

  • 150 g zabpehely

  • 40 g mandula (hámozott)

  • 40 g kókuszreszelék

  • 30 g dió kesudió

  • 60 g vörösáfonya (aszalt)

  • 20 g tökmag

  • 2 ek. olaj

  • 3 ek. méz

  • fahéj

 

Elkészítés:

  1. A mézet és az olajat összekeverjük. Hozzákeverjük a zabpelyhet úgy, hogy a mézes keverék mindenhol bevonja.

  2. A magokat vágjuk kisebb darabokra, azt is forgassuk a zabpehelyhez, illetve az aszalt vörösáfonyát is keverjük hozzá. Ízesítsük kókuszreszelékkel, fahéjjal.

  3. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szórjuk bele a keveréket, egyenletesen oszlassuk el. 

  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 15 perc alatt. 

 

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!


Ha szeretnél szakemberünkkel konzultálni, kattints az alábbi gombra

és látogass el a DokiApp felületére:




Commentaires


bottom of page