Dr Vajdics Judit és Pallagi Alexandra közös írása.
Ma a probiotikumokról és prebiotikumokról hoztunk néhány információt, mert az a tapasztalatunk, hogy manapság mindenhol szembejön velünk ez a két fogalom, azonban az, hogy ezek micsodák, miért hasznosak és miért kapnak helyet az elfogyasztott élelmiszereinkben, nem sokat tudunk.
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek képesek az ember és egyes állatok bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni és kedvezően befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát. Kedvező hatással vannak egészségi állapotunkra és csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát.
Általános jellemzőik:
Szinte mind tejsavbaktérium és bifidobaktérium
A tejsavbaktériumok olyan anyagokat termelnek, amelyek hasznosak az emberi szervezetnek /azonban nem minden tejsavbaktérium törzs probiotikus
A probiotikus tejsavbaktériumok egy része túléli a gyomorban lévő sav, a vékonybélben lévő emésztőnedvek és epesavak pusztító hatását és élve jut a vastagbélbe, ahol megtapad a bélfalon és elszaporodik
Kis részük eljut a vastagbélbe, de nem kolonizálódik, ezek néhány hét múlva elpusztulnak és kiürülnek -> hasznosak, mert elősegítik a probiotikumok megtapadását
Ha a közönséges starter kultúrát kiegészítik probiotikus törzzsel, a savanyú termék probiotikussá tehető /pl. joghurt/kefír/
A mára már sok vizsgálat középpontjában álló bél-agy tengelyen keresztül szoros összefüggés mutatható ki a bélcsatorna és a központi idegrendszer közötti intenzív információcserét illetően, ugyanis a bélrendszerünkben közel 100 millió idegvégződés található. Ez sokkal több, mint a például a gerincvelőben.
Ezáltal a probiotikumok javíthatják a koncentrációs képességet, a memóriát, hasznos terápiás kiegészítői lehetnek a pszichés és mentális betegségekben, depresszióban szenvedő betegeknek. Jó hatással vannak az érzelmekre, illetve arra, hogyan küzdünk meg az előttünk álló kihívásokkal.
Előnyeik összegezve:
javítják a bélrendszer mikroflóráját és működését, szabályozzák a bélműködést
erősítik az immunrendszert,
csökkentik a koleszterinszintet
gátolják a bél kórokozóit
csökkentik a rák kialakulásának kockázatát
laktóz-intolerancia kezelése
allergia, ekcéma kialakulásának csökkentése
bélgyulladás csökkentő hatás
ásványi anyag és nyomelem felvétel javítása
a koncentrációs képesség, a memória javítása
kedvező hatás a hangulatunkra és érzelmeinkre
Prebiotikumok:
A sokat említett jótékony bélbaktériumok akkor tudnak elszaporodni nagyobb mennyiségben, ha alkalmas táplálék elérhető számukra; ez a prebiotikum feladata. Kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes baktériumok, elsősorban az úgynevezett probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tápanyagul szolgálnak számukra. Ezek a probiotikumok egyedüli táplálékai.
Fontos, hogy szelektíven segítik elő egyes baktériumok szaporodását. A jótékony baktériumokat segítik, míg egyes kártékony törzsek száma visszaszorul.
A prebiotikumok élelmiszer-komponensek, amelyek természetben a zöldségfélékben és egyéb táplálékainkban megtalálhatók, vagy adalékanyagként kerülnek az élelmiszerekbe.
A rostban gazdag, természetes prebiotikumokat tartalmazó ételek fogyasztása beindítja a bélműködést. A szóban forgó prebiotikumok főként a hagymában, a salátafélékben, az articsókában, a spárgában, a cikóriában, a rozsban, a búzában, a zabban, a banánban és az almában lelhetők fel. További lényeges forrás az inulin és a rezisztens keményítő, valamint a galakto- és fruktooligoszacharidok, ami a pici babák számára az anyatejben elérhető. A rostban gazdag, természetes prebiotikumokat tartalmazó ételek fogyasztása beindítja a bélműködést.
A fentieken túl fokozzák a Ca és a Mg felszívódását is (csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét.
Szinbiotikumokról akkor beszélünk, amikor: a probiotikus mikroorganizmusok együtt vannak jelen a prebiotikumokkal a termékben.
Milyen kritériumnak kell megfelelnie egy probiotikus törzsnek?
1. Biztonság
2. Funkcionális tulajdonságok
3. Technológiai szempontok
Biztonság
Betegségekkel kapcsolatosan nem merült fel
Nem fejtenek ki túlzott nyálka lebontást
Nem hordoznak antibiotikum rezisztencia géneket
Funkcionális tulajdonságok
Túlélőképesség → a testfolyadékokkal, gyomorsavval, epesavval, emésztőenzimekkel szemben
Tapadó és kolonizációs képesség
Immunrendszer védelmi funkciójának erősítése
Technológiai szempontok
Megfelelő szaporodóképesség az adott tápközegben
Megfelelő érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termékek a probiotikus törzs felhasználását követően is.
Életképesség megőrzése a mind a gyártás, mind a tárolás folyamán
Alapanyag táplálkozási értékének és emészthetőségének javítása
Jelenleg hozzáférhető, leggyakrabban alkalmazott gyógyszerformák:
kapszula
granulátum
ivóampulla, csepp
por
Tárolási, bevételi szempontok:
A probiotikum tartalmú készítményeket sötét, hűvös helyen tartsuk. Léteznek olyan készítmények, amelyek hűtést igényelnek. Az ilyen speciális tárolási körülményekről a gyártó a csomagoláson, a gyógyszerész pedig a patikában tájékoztat minket.
Ha a bevétel gondot okoz, akkor a kapszulák többsége bontható anélkül, hogy a hatóanyag károsodna. Amennyiben valamivel együtt (tea, joghurt stb.) szeretnénk bevenni a készítményt, arra figyeljünk , hogy az ne legyen sem túl meleg, sem pedig szénsavas, ugyanis ez a közeg nem tesz jót a jótékony baktériumoknak.
Amennyiben antibiotikum kúrával párhuzamosan szedjük ezeket a készítményeket, mindenképp kérdezzük meg a gyógyszerészt az együtt szedhetőség körülményeiről.
Ha személyes konzultációra lenne szükséged, online rendelőnkben gyógyszertanácsadásra, illetve dietetikai konzultációra is tudsz időpontot foglalni.
Tovább a rendelőbe
Comments