top of page
Writer's pictureDokiApp

Mit kell tudni a probiotikumokról és a prebiotikumokról?

Dr Vajdics Judit és Pallagi Alexandra közös írása.


Ma a probiotikumokról és prebiotikumokról hoztunk néhány információt, mert az a tapasztalatunk, hogy manapság mindenhol szembejön velünk ez a két fogalom, azonban az, hogy ezek micsodák, miért hasznosak és miért kapnak helyet az elfogyasztott élelmiszereinkben, nem sokat tudunk.



A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek képesek az ember és egyes állatok bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni és kedvezően befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát. Kedvező hatással vannak egészségi állapotunkra és csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát.


Általános jellemzőik:

  • Szinte mind tejsavbaktérium és bifidobaktérium

  • A tejsavbaktériumok olyan anyagokat termelnek, amelyek hasznosak az emberi szervezetnek /azonban nem minden tejsavbaktérium törzs probiotikus

  • A probiotikus tejsavbaktériumok egy része túléli a gyomorban lévő sav, a vékonybélben lévő emésztőnedvek és epesavak pusztító hatását és élve jut a vastagbélbe, ahol megtapad a bélfalon és elszaporodik

  • Kis részük eljut a vastagbélbe, de nem kolonizálódik, ezek néhány hét múlva elpusztulnak és kiürülnek -> hasznosak, mert elősegítik a probiotikumok megtapadását

  • Ha a közönséges starter kultúrát kiegészítik probiotikus törzzsel, a savanyú termék probiotikussá tehető /pl. joghurt/kefír/

 

A mára már sok vizsgálat középpontjában álló bél-agy tengelyen keresztül szoros összefüggés mutatható ki a bélcsatorna és a központi idegrendszer közötti intenzív információcserét illetően, ugyanis a bélrendszerünkben közel 100 millió idegvégződés található. Ez sokkal több, mint a például a gerincvelőben.

Ezáltal a probiotikumok javíthatják a koncentrációs képességet, a memóriát, hasznos terápiás kiegészítői lehetnek a pszichés és mentális betegségekben, depresszióban szenvedő betegeknek. Jó hatással vannak az érzelmekre, illetve arra, hogyan küzdünk meg az előttünk álló kihívásokkal.

 

Előnyeik összegezve:

  • javítják a bélrendszer mikroflóráját és működését, szabályozzák a bélműködést

  • erősítik az immunrendszert,

  • csökkentik a koleszterinszintet

  • gátolják a bél kórokozóit

  • csökkentik a rák kialakulásának kockázatát

  • laktóz-intolerancia kezelése

  • allergia, ekcéma kialakulásának csökkentése

  • bélgyulladás csökkentő hatás

  • ásványi anyag és nyomelem felvétel javítása

  • a koncentrációs képesség, a memória javítása

  • kedvező hatás a hangulatunkra és érzelmeinkre


Prebiotikumok:


A sokat említett jótékony bélbaktériumok akkor tudnak elszaporodni nagyobb mennyiségben, ha alkalmas táplálék elérhető számukra; ez a prebiotikum feladata. Kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes baktériumok, elsősorban az úgynevezett probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tápanyagul szolgálnak számukra. Ezek a probiotikumok egyedüli táplálékai.

Fontos,   hogy   szelektíven segítik elő egyes baktériumok szaporodását. A jótékony baktériumokat segítik, míg egyes kártékony törzsek száma visszaszorul.

A prebiotikumok élelmiszer-komponensek, amelyek természetben a zöldségfélékben és egyéb táplálékainkban megtalálhatók, vagy adalékanyagként kerülnek az élelmiszerekbe.

A rostban gazdag, természetes prebiotikumokat tartalmazó ételek fogyasztása beindítja a bélműködést. A szóban forgó prebiotikumok főként a hagymában, a salátafélékben, az articsókában, a spárgában, a cikóriában, a rozsban, a búzában, a zabban, a banánban és az almában lelhetők fel. További lényeges forrás az inulin és a rezisztens keményítő, valamint a galakto- és fruktooligoszacharidok, ami a pici babák számára az anyatejben elérhető. A rostban gazdag, természetes prebiotikumokat tartalmazó ételek fogyasztása beindítja a bélműködést.

A fentieken túl fokozzák a Ca és a Mg felszívódását is (csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

Szinbiotikumokról akkor beszélünk, amikor: a probiotikus mikroorganizmusok együtt vannak jelen a prebiotikumokkal a termékben.


Milyen kritériumnak kell megfelelnie egy probiotikus törzsnek?

1.     Biztonság

2.     Funkcionális tulajdonságok

3.     Technológiai szempontok


Biztonság

  • Betegségekkel kapcsolatosan nem merült fel

  • Nem fejtenek ki túlzott nyálka lebontást

  • Nem hordoznak antibiotikum rezisztencia géneket


Funkcionális tulajdonságok

  • Túlélőképesség        →      a     testfolyadékokkal,        gyomorsavval,                              epesavval, emésztőenzimekkel szemben

  • Tapadó és kolonizációs képesség

  • Immunrendszer védelmi funkciójának erősítése

 

Technológiai szempontok

  • Megfelelő szaporodóképesség az adott tápközegben

  • Megfelelő érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termékek a probiotikus törzs felhasználását követően is.

  • Életképesség megőrzése a mind a gyártás, mind a tárolás folyamán

  • Alapanyag táplálkozási értékének és emészthetőségének javítása


Jelenleg hozzáférhető, leggyakrabban alkalmazott gyógyszerformák:

  • kapszula

  • granulátum

  • ivóampulla, csepp

  • por

 

Tárolási, bevételi szempontok:

A probiotikum tartalmú készítményeket sötét, hűvös helyen tartsuk. Léteznek olyan készítmények, amelyek hűtést igényelnek. Az ilyen speciális tárolási körülményekről a gyártó a csomagoláson, a gyógyszerész pedig a patikában tájékoztat minket.

 

Ha a bevétel gondot okoz, akkor a kapszulák többsége bontható anélkül, hogy a hatóanyag károsodna. Amennyiben valamivel együtt (tea, joghurt stb.) szeretnénk bevenni a készítményt, arra figyeljünk , hogy az ne legyen sem túl meleg, sem pedig szénsavas, ugyanis ez a közeg nem tesz jót a jótékony baktériumoknak.

 

Amennyiben antibiotikum kúrával párhuzamosan szedjük ezeket a készítményeket, mindenképp kérdezzük meg a gyógyszerészt az együtt szedhetőség körülményeiről.


Ha személyes konzultációra lenne szükséged, online rendelőnkben gyógyszertanácsadásra, illetve dietetikai konzultációra is tudsz időpontot foglalni.
Tovább a rendelőbe

Comments


bottom of page